Početna > Great Serbia! > Vidi > 15 mesta koje morate posetiti kada ste u Beogradu

15 mesta koje morate posetiti kada ste u Beogradu

Beograd je, bez sumnje, jedan od najinteresantnijih gradova na svetu. Istorija, kultura, nasleđe, dobar provod i noćni život, odlična srpska hrana, sve zajedno pomešano u jednom gradu, najvećem i najuzbudljivijem u ovom delu Evrope.

Ipak, pored toliko svega što Beograd daje svojim posetiocima, kako domaćim tako i stranim gostima, nije uvek lako odabrati mesto za posetu.

Zbog toga smo sastavili sledeću listu najboljih 15 mesta koje trebate posetiti kada ste u Beogradu, bez obzira na povod. Pa, ako ste spremni, hajde da krenemo!

1. Kalemegdan

Kalemegdan

Sasvim sigurno najveći (u svakom smislu) i najprepoznatiljiviji simbol grada Beograda jeste Kalemegdan.

Poznat i kao beogradska tvrđava, Kalemegdan je najveći i verovatno najlepši gradski park. Sa svojim brojnim atrakcijama i interesantnim lokacijama, predstavlja odlično mesto da se provede jedan ceo dan u istraživanju istorije Beograda.

Tako na primer možete posetiti najstariju crkvu u gradu, crkvu Ružicu, zatim Vojni muzej, Rimski bunar, Prirodnjački muzej, zoološki vrt, i na kraju dana, odete do Pobednika, i gledate zalazak sunca iznad ušća Save u Dunav.

2. Košutnjak

Ako više volite prirodu, aktivnosti poput trčanja, vežbanja, ili možda neki drugi sport, onda je prava stvar za vas Košutnjak.

Ovaj park-šuma je jedno od najpopularnijih izletišta u Beogradu, a interesantno je da je zaštićen kao spomenik prirode. Ranije je Košutnjak bio lovište namenjeno kraljevskoj porodici i njihovim prijateljima, a danas je odlično mesto za izlet, rekreaciju, zabavu…

3. Botanička bašta „Jevremovac“

Još jedan izuzetan spomenik prirode i spomenik kulture koji treba posetiti jeste botanička bašta „Jevremovac“. Ukoliko volite biljke i želite malo pauze od gradskih ulica, onda je ovo pravo mesto za vas.

U botaničkoj bašti možete videti ogroman broj vrsta, više od 1000, a posebni delovi koji privlače pažnju jesu staklena bašta kao i japanski vrt.

Interesantno je to da je kralj Milan Obrenović poklonio imanje za „Jevremovac“ 1877. godine, a bašta je nazvana u čast njegovom dedi Jevremu Obrenoviću.

4. Knez Mihajlova ulica

Sasvim sigurno najpoznatija ulica u celom gradu jeste Knez Mihajlova ulica. Prema nekih izvorima i zaključcima stručnjaka, smatra se da je ovde bilo središte drevnog Singidunuma.

Šetnjom u ukupnoj dužini od 790 metara, shvatićete zašto posetioci Beograda toliko vole ovo mesto. Osim šetnje, Knez Mihajlova je poznata i kao odlično mesto za kupovinu zbog velikog broja prodavnica popularnih svetskih i domaćih brendova.

Bitno je reći i da se knez Mihajlova ulica nalazi između Kalemegdana i Trga Republike, tako da u potpunosti ima smisla nastaviti šetnju glavnim gradom Srbije prema trgu.

5. Trg Republike

Narodni muzej i spomenik knezu Mihajlu na Trgu Republike

Kada smo već pomenuli Kalemegdan i Knez Mihajlovu ulicu, ne preostaje ništa drugo nego da nakon prve dve popularne lokacije u Beogradu, nastavite šetnju do treće.

Naravno, to je Trg Republike, mesto sa puno toga što trebate videti. Pre svega, centralno mesto zauzuma spomenik knezu Mihailu.

Pored velelepnog spomenika, ne smete propustiti da posetite Narodni muzej i Narodno pozorište. Interesantna činjenica je da je ovaj trg ranije nosio naziv Pozorišni Trg, iz sasvim jasnih razloga.

Osim pomenutih pozorišta i muzeja, još jedno značajno zdanje koje se nalazi na Trgu Republike jeste i Dom Vojske Srbije. Ovo zdanje je izgrađeno 1931. godine i danas predstavlja mesto na kome možete pogledati izložbe umetnika, i uopšteno, prisustvovati različitim skupovima iz oblasti kulture, umetnosti i nauke.

6. Avala

Spomenik Neznanom junaku na Avali

Još jedan dobro poznati simbol grada jeste i Avala, niska planina (svega 511 metara) na kojoj se nalaze dobro poznati objekti poput Avalskog tornja i Spomenika Neznanom junaku.

Prvi, Avalski toranj, je ubedljivo najviša građevina u Srbiji, a i šire, sa svojih 205 metara. Izgrađen je na mestu nekadašnjeg tornja gotovo istog izgleda, koji je bio nešto niži i koji je srušen u NATO agresiji 1999. godine.

Kada je reč o Spomeniku Neznanom junaku, ovo je konačni spomenik koji je izgrađen nakon dosta skromnijeg koji su podigli stanovnici okolnih sela nakon Prvog svetskog rata 1922. godine u čast poginulih srpskih vojnika.

Izgrađen je 1934. godine, a dosta kontroverzna činjenica je da su zbog njegove izgradnje zauvek uništeni ostaci srednjovekovnog grada Žrnova.

7. Skadarlija

Kada je reč o Skadarliji, ovo je mesto koje apsolutno morate posetiti ako želite dobru atmosferu, dobro druženje, hranu i piće i naravno starogradsku muziku.

Skadarlija predstavlja boemsku četvrt, i tu se nalaze neke od najpopularnijih i najstarijih restorana u gradu poput Tri šešira i Dva jelena, ali i mnogih drugih.

Danas, Skadarlija je ulica koju prosto morate da doživite i da prošetate barem jednom, jer ona predstavlja pravi duh grada i njegovih stanovnika.

8. Hram Svetog Save

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save je jedan od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, a svakako najveći u ovom delu Evrope. Posvećen je najvećem srpskom svetitelju, i verovatno najvećem među svim Srbima, Svetom Savi.

Kad god posetite Beograd, ovaj hram je apsolutno mesto na koje morate da odete.

Ako vam hram izgleda impozantno spolja, onda vas pravo iznenađenje čeka kada uđete unutra. Brojne freske, mozaici, ikone, pažljivo su izrađivani od strane najboljih umetnika.

Posebnu pažnju privlači ogromni mozaik Hrista Pantokratora, koji je delo ruskog umetnika Nikolaja Muhina. Naravno, postoje još mnoge interesantne stvar u vezi hrama, ali to je bolje saznati prilikom posete hramu.

9. Muzej Nikole Tesle

Ako bismo sastavljali sada listu najpoznatijih Srba, Nikola Tesla bi se svakako našao na njoj. Jedan od najvećih naučnika svih vremena, čovek koji je bio vizionar i koji ima preko 700 patenata u više od 25 različitih zemalja sveta, nesumljivo je bio daleko ispred svog vremena.

Danas, posetom Muzeju Nikole Tesle, imate jedinstvenu priliku da vidite neke od njegovih patenata, njegove lične stvari, ogroman broj predmeta, spisa, knjiga, dokumenata, planova, skica i crteža.

Sve to, i mnogo više od opipljivih stvari, je Nikola Tesla ostavio Srbiji, ali i svima koji dolaze da posete našu zemlju.

Poseta Muzeju Nikole Tesle morala bi da bude deo vašeg putovanja kroz Srbiju, ili barem vremena provedenog u Beogradu, jer ovakva kolekcija o životu i radu jednog od najvećih umova u istoriji je jedinstvena u svetu.

10. Saborna crkva

Još jedna istorijski izuzetno važna crkva u Beogradu koju morate posetiti jeste i Saborna crkva Svetog Arhanđela Mihaila. Ovaj hram je građen u periodu od 1837. do 1845. godine i nastao je na mestu nekadašnje crkve koja je nekoliko puta skrnavljena i ponovo građena.

Ipak, odlukom kneza Miloša Obrenovića, sredinom 1836. godine, stara crkva je konačno srušena, kako bi se na njenom mestu podigla Saborna crkva koja postoji i danas.

Interesantno je to da su u porti ove crkve sahranjeni Dositej Obradović i Vuk Stefanović Karadžić, dok su unutar crkve sahranjeni knez Miloš Obrenović i njegov sin knez Mihailo Obrenović.

11. Narodni muzej

Zgrada Narodnog muzeja

Vraćamo se ponovo na Trg Republike, tačnije u Narodni muzej. Ovo zdanje je najstariji muzej u Srbiji i osnovan je sredinom 19. veka, tačnije 1844. godine.

Narodni muzej poseduje ogroman broj predmeta od izuzetnog značaja, između ostalog arheološke, umetničke i numizmatičke zbirke.

Interesantno, u okviru muzeja se nalaze i Vukov i Dositejev muzej, ali i velika Galerija fresaka. Osim srpskih umetnika, muzej poseduje i veliku kolekciju radova poznatih umetnika širom sveta.

Ipak, najznačajniji predmet koji se čuva jeste Miroslavljevo jevanđelje, najstariji srpski i uopšte ćirilični rukopis, nastao još u 12. veku.

12. Crkva Svetog Marka

Crkva Svetog Marka

Crkva koja vas može veoma lako podsetiti na manastir Gračanicu, na Kosovu i Metohiji, jeste crkva Svetog Marka. I zaista, ovaj hram jeste građen po ugledu na zadužbinu kralja Milutina iz 14. veka.

Crkva Svetog Marka je građena od 1931. do 1940 godine i predstavlja najveću crkvu izgrađenu u periodu pre Drugog svetskog rata u Srbiji.

Unutrašnjost crkve je svakako poznata po Bogorodičinom mozaiku, ali i po tome što se u njoj nalazi sarkofag u koje je sahranjen Car Dušan, kao i po činjenici da je u hramu sahranjen Aleksandar Obrenović, poslednji iz ove srpske kraljevske dinastije.

13. Konak kneginje Ljubice

Još jedan veoma bitan deo istorijskog nasleđa Beograda jeste i Konak knjeginje Ljubice. Ovo zdanje, koje je u zapisima mnogih putopisaca često opisivano kao najlepša kuća u Srbiji, izgrađeno je 1930. godine prema ideji kneza Miloša Obrenovića i trebao je da ima namenu porodične kuće za članove njegove porodice ali i namenu knezove rezidencije.

Tokom istorije Konak knjeginje Ljubice je menjao namenu, od Prve beogradske gimnazije, suda, preko Muzeja savremene umetnosti i dela Patrijaršije, pa sve do muzeja što mu je i namena danas.

14. Muzej vazduhoplovstva

Jedan od muzeja koje definitivno trebate posetiti u Beogradu jeste i Muzej vazduhoplovstva. Dobra stvar je to što, ukoliko dolazite u Srbiju iz neke druge države, odmah po sletanju na aerodrom „Nikola Tesla“, možete lako posetiti i muzej.

Ovaj muzej je jedan od vodećih muzeja ovog tipa u svetu i sadrži veoma bogatu kolekciju letelica iz različitih perioda istorije.

Interesantno, muzej poseduje preko 200 letelica, i osim letelica i razvoja vazduhoplovstva u Srbiji, muzej takođe poseduje i strane letelice, brojnu dokumentaciju i veliku arhivsku građu.

15. Noćni život Beograda

Poslednja, ali ne i najmanje važna stavka na listi 15 mesta koje morate videti kada ste u Beogradu jeste i noćni život Beograda.

Kada dođete u Beograd, apsolutno ne smete propustiti da posetite neki od najpoznatijih splavova, noćnih klubova, kafića ili restorana u gradu koji se nalaze na obalama Save i Dunava.

Za Beograd se kaže da je grad koji nikada ne spava, a ako posetite neka od najpopularnijih mesta, uverićete se u to i provešćete se odlično, nema sumnje!

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Powered by Estatik

Compare Listings