Početna > Great Serbia! > Dođi > Transport > Kako doći u Srbiju? – 6 načina da stignete do svog odredišta

Kako doći u Srbiju? – 6 načina da stignete do svog odredišta

Da biste posetili neke od fantastičnih destinacija u Srbiji i istražili sve što vas može interesovati, pre svega morate imati dobar plan puta.

Pretpostavićemo da imate spremnu listu mesta koje treba posetiti, spakovali ste sve, pripremili fotoaparat i to je to.

Naravno da nije!

Pre početka putovanja, morate odrediti i način na koji želite da stignete u Srbiju (ovo se naravno odnosi na ljude trenutno van Srbije).

Na svu sreću, putovanje je danas veoma pristupačno, pa možete birati način koji vam najviše odgovara. Tako, neko možda više voli putovanje avionom, neko je ljubitelj vozova, a neko jednostavno voli da putuje svojim automobilom.

Ipak, postoje i drugi, pristupačniji ili nešto skuplji načini da stignete do svog odredišta. Zbog toga smo rešili da predstavimo 6 najboljih načina da stignete u Srbiju. Pa, ako ste spremni, hajde da počenemo!

1. Privatni automobil

Kao što smo nešto ranije pomenuli, ima jako puno ljudi koji vole da putuju svojim automobilom. Jednostavno, tako se osećaju najudobnije.

Ukoliko se odlučite na ovakav vid putovanja, morate znati nekoliko stvari.

Prvo, trebate poznavati sve prednosti i mane puta privatnim automobilom.

Naravno, prednosti su velike, a pre svega to što dobijate veću slobodu da idete kuda želite i vidite sve što vas interesuje. Takođe, imate opciju da ponesete dosta više prtljaga nego kada putujete na neki drugi način. Naravno, ne treba zaboraviti da je tu i segment zabave i avanture.

Ipak, s druge strane, vrlo lako možete da se susretnete sa problemima i kvarovima automobila. Osim toga, samo putovanje može dosta dugo da traje u zavisnosti od polazne tačke, a to donosi umor i iscrpljenost.

Dalje, umor i iscrpljenost mogu da znače da ćete morati da pravite pauze, i da rezervišete smeštaj kako biste se odmorili. To sve zajedno povećava troškove puta.

Na kraju, ukoliko niste iskusan vozač, lako se možete izgubiti, posebno ukoliko pređete na lokalne puteve koji mogu biti slabo obeleženi.

Ipak, bez obzira na sve ovo, ne treba otpisivati putovanje privatnim automobilom, jer kao što smo ranije pomenuli, ovo može biti izuzetna i nezaboravna avantura.

Pre početka puta za Srbiju, dobro je poznavati nekoliko međunarodnih puteva koji možda prolaze kroz državu iz koje planirate da doputujete.

Kroz Srbiju trenutno prolaze 4 takva puta, i ovaj broj se odnosi isključivo na puteve koji prolaze kroz više država zapadne, srednje, severne i južne Evrope. To su međunarodni putevi sa oznakama Е65, Е70, Е75 i Е80.

2. Avion

Za razliku od automobila, kod aviona nema previše toga o čemu trebate da brinete. Jednostavno, odaberete sajt preko koga želite da rezervišete avio karte, odaberete datum, grad iz koga dolazite, i to je to.

U samo par minuta ste obezbedili brz, siguran i povoljan način da dođete.

Što se tiče država iz kojih možete doleteti u Srbiju, to je suvišno pričati, jer iz svake države sveta je moguće doći u bilo koju drugu, pa tako i Srbiju. Možda ne direktnim letom, ali letovima sa presedanjem, sasvim sigurno da je moguće.

Vredi napomenuti i da imate nekoliko opcija za sletanje, a to su Beograd, Niš, Kraljevo i Priština.

3. Autobus

Ubedljivo najjeftiniji i najlakši način da dođete u Srbiju jeste autobusom. Iz ogromnog broja gradova Evrope moguće je po veoma pristupačnim cenama doputovati do gotovo svakog grada u Srbiji.

Najbolja stvar sa sa autobusima je što ima jako puno polazaka, tako da možete da birate i vreme i datum i planirate putovanje danas za sutra bez razmišljanja o tome da li će biti slobodnih mesta.

Još jedna odlična stvar je što je putovanje za Srbiju autobusom veoma jeftino, obično ispod 100 evra, a često i dosta manje od toga bez obzira na početnu tačku putovanja.

4. Voz

Ukoliko vam se ne sviđaju opcije dolaska u Srbiju privatnim automobilom, ili možda imate strah od letenja avionom, voz je onda sasvim sigurno pravo rešenje.

Pre svega, prednost putovanja vozom je ta što je jeftniji način. Ukoliko uštedite novac na prevozu, možete ga kasnije potrošiti na nešto što će vam više značiti i što će ostaviti dobre uspomene.

Iako nema direktnih železničkih linija iz svih evropskih gradova, može se veoma lako stići do, na primer, Budimpešte, Ljubljane ili Zagreba, pa onda dalje nastaviti putovanje vozom za Beograd ili neki drugi grad u Srbiji.

5. Rečni kruzeri

Za neko nezaboravno iskustvo i odličnu avanturu vredi izdvojiti malo više novca. Govorimo o krstarenju Dunavom kao o još jednom načinu da dođete u Srbiju.

S jedne strane, putovanje je dosta skuplje i luksuznije nego bilo koji drugi način da izaberete. Ipak, s druge strane, iskustvo i uspomene koje možete da doživite ćete pamtiti do kraja života, nema sumnje.

Većina krstarenja Dunavom počinje ili u Budimpešti, ili u Beču, a putovanje lepim plavim Dunavom ne bi bilo kompletno kada se ne bi posetili Novi Sad, pa Beograd i na kraju Đerdapska klisura.

Jednostavno, ovakve ture će vam omogućiti da vidite zaista puno toga. Pre svega, putujete kroz nekoliko evropskih država. Takođe, putovanje retko kada traje ispod 7 dana.

Kada je reč o Srbiji, Novi Sad i Beograd su naši najveći gradovi, veoma bogati u kulturnom i istorijskom pogledu. Na kraju putovanja, ono najbolje, nacionalni park Đerdap, klisura, i krstarenje najširim, najdubljim i najlepšim delom toka Dunava. Jednostavno nezaboravno iskustvo!

6. Bicikl

Na kraju, način koji će sasvim sigurno neće svideti mnogima, ali on postoji i moramo ga pomenuti. To je vožnja biciklom do Srbije.

Iako je ovo izuzetno težak i naporan način za putovanje, sasvim sigurno da možete da uštedite dosta novca ako ste u formi. Osim toga, ukoliko volite vožnju biciklom na duge staze, za vas nema granica.

Možete da se provedete sjajno, da putujete dosta duže nego u bilo kojoj drugoj varijanti koju smo pomenuli ranije i naravno, veoma lako da vidite svaki kutak Srbije.

Ukoliko ima avanturista koji žele da krenu biciklom na put, važno je reći da kroz Srbiju prolazi međunarodna biciklistička ruta Evropski Amazon odnosno Dunavska biciklistička ruta u ukupnoj dužini od 1250 kilometara.

Interesantno, iako ova staza prolazi kroz 5 država, ona je zapravo deo ogromne međunarodne biciklističke rute EuroVelo 6 koja prolazi kroz čak 11 država od zapada do istoka evrope.

Putovanjem fantastičnom Dunavskom biciklističkom rutom moći ćete da upoznate Dunav, brojne gradove, mesta, značajne kulturne i istorijske lokacije i još puno toga.

Zaključak

Bez obzira koji način dolaska u Srbiju odaberete, svaki ima svoje „za“ i „protiv“. Neki radije vole da stignu brzo, sigurno i jednostavno, dok drugi vole da naprave pravu avanturu od putovanja.

Stoga, svaki putnik treba da odabere u skladu sa onim što lično najviše voli, na šta je navikao i šta se uklapa u plan puta.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Powered by Estatik

Compare Listings