Početna > Great Serbia! > Vidi > Vodič kroz Vrnjačku Banju – Šta videti i šta posetiti u Vrnjačkoj Banji i okolini

Vodič kroz Vrnjačku Banju – Šta videti i šta posetiti u Vrnjačkoj Banji i okolini

Ako ste nedavno planirali posetu Vrnjačkoj Banji i pitali se šta videti, posetiti i obići u Vrnjačkoj Banji, onda ste na pravom mestu.

Kao jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji, ali i van Srbije, pre svega kod gostiju iz regiona, Vrnjačka Banja već godinama unazad gradi reputaciju jedne od najlepših banja u ovom delu Evrope.

Počeci razvoja Vrnjačke Banje, ovakve kakva je danas, vezuju se za Kneza Miloša Obrenovića i 1835. godinu. Njegova ideja je bila da Vrnjačka Banja postane jedna od najboljih i najposećenijih banja u Evropi, a kao uzor, poslužila mu je banja Karlove Vari u Češkoj.


Pronađite savršen smeštaj u Vrnjačkoj Banji, direktno od vlasnika!

Koliko je njegova vizija sprovedena u delo, može se videti samo ako posetite Vrnjačku Banju i doživite sve ono što ovakvo mesto može da ponudi jednom turisti.

Kako bismo vam olakšali boravak i kreirali obilazak banje, danas smo pripremili listu lokacija koje trebate posetiti kada ste u Vrnjačkoj Banji. Pa, ako ste spremni, hajde da počnemo!

1. Promenada

Promenada, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Promenada u Vrnjačkoj Banji je zapravo centralni deo jedne velike celine koja se sastoji od nekoliko atrakcija i apsolutno ih sve morate posetiti. Na kraju krajeva, sve je jako blizu, pa nema razloga ne posetiti neko mesto.

Pre nego što odlučite da bilo šta drugo posetite u Vrnjačkoj Banji, savet je da se prošetate Promenadom. Laganom šetnjom, doći ćete i do ostalih lokacija o kojima ćemo malo kasnije.

Ukoliko niste znali, Promenada je zapravo predivno centralno šetalište u Vrnjačkoj Banji. Nalazi se odmah pored Vrnjačke reke, tačnije pruža se duž jedne obale ove reke, a glavna karakteristika šetališta jeste veliki broj drveća lipe.

Poseta Vrnjačkoj Banji i šetnja Promenadom u periodu cvetanja lipe, prava je stvar za relaksaciju duše i tela.

Veoma bitni i prepoznatljivi sastavni delovi velelepnog šetališta jesu i centralna fontana, veštački vodopad ali pre svega simbol Vrnjačke Banje, a to je vrabac Gočko. Pogađate, dobio je ime po obližnjoj planini Goču.

2. Vrnjački Park

Fontana u Vrnjačkom parku, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Osim centralnog šetališta, značajno mesto u centralnom delu Vrnjačke Banje zauzima i fantastični i pažljivo negovani Vrnjački park koji se prostire na ogromnoj površini i u dužini od preko 2 kilometra.

Uređenje i temelji današnjeg izgleda ovog parka postavljeni su još u drugoj polovini 19. veka, a parkom dominira franckuski stil baroka.

Godina 1835. smatra se početkom uređenja banje i njene transformacije u jednu od najboljih i najlepših banja u ovom delu Evrope. Tada je,  na inicijativu kneza Miloša Obrenovića, počela da se rađa Vrnjačka Banja kao lečilište, mesto za odmor i uživanje.

Kada je reč o Vrnjačkom parku, njegovo uređenje traje u kontinuitetu, a početkom se smatra 1888. godina.

Svoj trag u parku ostavile su brojne generacije, domaće i strane arhitekte i baštovani koji su se uvek trudili da park izgleda impresivno i da privlači veliki broj posetilaca i gostiju Vrnjačke Banje.

Važno je istaći da poseta Vrnjačkoj Banji nikako ne može biti potpuna bez posete Vrnjačkom parku. Ovim parkom, šetali su brojni gosti, a neki od najpoznatijih su Desanka Maksimović, Danilo Bata Stojković, Maksim Gorki, Dragan Nikolić i Ivo Andrić.

3. Japanski park

Japanski park, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Iako relativno mlad i nedavno uređeni deo, Japanski park je brzo stekao reputaciju jednog od omiljenih mesta u Vrnjačkoj Banji.

Nalazi se u nastavku velikog Vrnjačkog parka, a u pravcu prema izvoru Snežnik. Japanski vrt je uređen relativno skoro, 2011. godine.

Ipak, predstavlja veoma lepo uređen park sa spojem žive i nežive prirode, i kao takav, odličan je za odmor od šetnje, i planiranje nastavka pešačke ture Vrnjačkom Banjom.

Kao centralna i najinteresantnija mesta u Japanskom parku, treba izdvojiti jezerce, drvene mostove, vodopade, ali i brojne biljne vrste koje su karakteristične za japansku kulturu i način uređenja vrtova.

4. Lavirint

Lavirint park, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Još jedan sastavni deo velikog parka jeste i lavirint. Ovaj deo parka je interesantan i preporučujemo posetu ukoliko želite da malo predahnete od duge šetnje.

Interesantno, lavirint park je dugačak 32 metra a širok 23 metra, i za njegovu izgradnju je zasađeno 440 stabala čempresa koji formiraju zidove lavirinta u visini od 2 metra.

Osim kao mesto za odmor, nema sumnje da bi lavirint park bio veoma interesantno mesto za decu.

5. Mostovi u Vrnjačkoj Banji

Most Ljubavi u Vrnjačkoj Banji
Most ljubavi u Vrnjačkoj Banji, , Izvor: TO Vrnjačka Banja

Vrnjačka Banja je osim po parkovima i izvorima mineralne i lekovite vode poznata i po mostovima. Naime, prema nekim informacijama, u banji trenutno ima 23 mosta i svaki od njih se nalazi na Vrnjačkoj reci.

Sigurno najpoznatiji među svima jeste „Most ljubavi„. Ovaj most predstavlja mesto gde zaljubljeni danas mogu da kupe katanac, napišu svoja imena na njemu, zaključaju ga na ogradi mosta i potom bace ključ u reku.

Ovaj simboličan čin predstavlja večno vezivanje dvoje zaljubljenih, a interesantno je da se za ovaj most vezuje i priča o dvoje zaljubljenih, učiteljici Nadi i mladom oficiru Relji.

Naime, u periodu pre Velikog rata, njih dvoje su bili jako zaljubljeni, ali početak rata ih je razdvojio i prekinuo njihovu ljubav.

Epilog cele priče je tužan jer Nada na kraju umire od tuge, dok sudbina oficira Relje nije poznata.

Ipak, ova priča bi gotovo bila zaboravljena da nije bilo lokalnog stanovništva koji su je ispričali velikoj srpskoj pesnikinji, Desanki Maksimović, a ona na osnovu priča napisala pesmu „Molitva za ljubav“.

Ako posetite Most ljubavi, moći ćete da čujete detaljnije priču o tragičnoj sudbini ljubavi između učiteljice i oficira, ali i da vidite tablu sa stihovima iz pesme Desanke Maksimović.

Osim Mosta ljubavi, Vrnjačka banja je poznata i po mostovima „Spomenar“, „Ko to tamo peva“, „Daljinar“, ali i po mostu posvećenom matematici.

6. Izvori Vrnjačke Banje

Rimski izvor, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Mnogo pre nego što je banja postala banja, ljudi su otkrili izvore mineralne vode i njihova lekovita dejstva. U Vrnjačkoj Banji ih ima ukupno 7, a to su Snežnik, Topla voda, Slatina, Jezero, Beli Izvor, Vrnjačko vrelo i Borjak.

Verovatno najpoznatiji među sedam veličanstvenih jeste izvor Topla Voda, poznat i kao Rimski izvor. Drugo ime, Rimski izvor, ukazuje na to da je ovaj izvor vode otkriven još u vreme starog Rima, a dokazi su stari novčići pronađeni oko izvora. Inače, kovani su u periodu od više vekova, u vreme vladavine rimskih careva od Avgusta do Valentinijana.

Starost novčića i godina njihovog nastanka ukazuju da je izvor najverovatnije otkriven oko 200. godine nove ere.

Još nekoliko interesantnih činjenica vezanih za ovaj izvor jesu da je temperatura vode na izvoru identična temperaturi ljudskog tela kao i da je ovo prvi izvor mineralne vode u Vrnjačkoj Banji uređen za potrebe lečenja i banjskog turizma, (1883. godine).

Važno je napomenuti i da je izvor oštećen u vreme Drugog svetskog rata, a obnovljen 1989. godine i po idejnom rešenju arhitekte Mihajla Mitrovića, zaštićen staklenom piramidom.

Dakle, ukoliko ste se pitali kakva je to staklena piramida u Vrnjačkom parku, to je najpoznatiji i najstariji izvor mineralne vode u Vrnjačkoj Banji.

7. Dvorac Belimarković

Zamak Belimarković, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Dvorac Belimarković, poznat i kao Zamak kulture, jedna je od najlepših i najstarijih građevina u Vrnjačkoj Banji. Nalazi se na brdu iznad prethodno pomenutog izvora Topla voda.

Nekada, ovaj dvorac je bio letnjikovac srpskog kraljevskog generala Jovana Belimarkovića, a interesantno je to da je ranije ugošćavao najznačajnije političke ličnosti Srbije.

Danas, ovo velelepno zdanje je Zavičajni muzej sa velikim istorijskim, etnografskim, arheološkim i kulturnim zbirkama i postavkama koje uključuju i fotografije i dokumentaciju razvoja Vrnjačke Banje kao turističkog mesta, ali je takođe i mesto brojnih kulturnih događaja.

8. Vrnjački vozić i vožnja fijakerom

Vožnja turističkim vozićem, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Ukoliko želite da se provozate pešačkim delom Vrnjačke Banje u sopstvenom automobilu, to neće biti moguće ni u kom slučaju.

Ipak, tamo gde automobilima nije dozvoljeno da budu, dozvoljeno je fijakeru ili voziću. Ova dva prevozna sredstva su takođe simboli Vrnjačke Banje i zaista je retkost da je neko posetio Vrnjačku Banju a da nije čuo za mogućnost vožnje vozićem ili fijakerom.

Pre svega, vožnjom u turističkom voziću možete doživeti i videti puno toga u Vrnjačkoj Banji uključujući i prethodno pomenute parkove.

Kada je reč o drugoj opciji, vrnjački fijakeri su uglavnom usredsređeni na Vrnjački park i staze kojima se uglavnom voze turisti koji preferiraju ovaj način razgledanja parka i okoline.

Vožnja fijakerom je svojevrsna prilika da doživite Vrnjačku Banju u dugu starih vremena i u skladu sa stilom kojim je i Vrnjački park uređen – u stilu baroka.

Bez obzira koji oblik vožnje vam se više sviđa, vožnja vozićem ili fijakerom je nešto što ne smete propustiti kada ste u Vrnjačkoj Banji, čak iako ste prethodno šetali.

9. Hram Rođenja Presvete Bogorodice

Hram Rođenja Presvete Bogorodice, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Ovaj hram posvećen rođenju Presvete Bogorodice je najstariji objekat u Vrnjačkoj Banji. Prema izvorima, podignut je 1834. godine, a zadužbina je Hadži Jeftimija Popovića.

Lokacija na kojoj se hram nalazi je veoma lepa, u samom centru Vrnjačke Banje, na brdu koje se naziva i Crkveno brdo. Poznato je i po maloj šumi koja okružuje hram i brojnom cveću.

Još jedna interesantna činjenica vezana za zadužbinara ovog hrama, Hadži Jeftimija Popovića, jeste da se upravo ovaj čovek vezuje za ponovno otkrivanje lekovitih svojstava mineralnih voda i izvora Vrnjačke Banje.


Pronađite apartmane u Vrnjačkoj Banji, direktno od vlasnika!

10. Manastir Ljubostinja

Manastir Ljubostinja iz 14. veka, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Iako se nalazi malo dalje od Vrnjačke Banje, manastir Ljubostinja je jedna od najvećih svetinja ovog kraja. Sagrađen je krajem 14. veka i početkom 15. veka, a zadužbina je knjeginje Milice.

Udaljenost manastira Ljubostinja od Vrnjačke Banje je oko 16 kilometara tako da može predstavljati odličan nastavak avanture ukoliko ste već posetili glavne atrakcije u samoj banji.

Interesantno za manastir Ljubostinju je da se u samom manastiru nalaze mošti knjeginje Milice, kao i da je tu sahranjena i srpska srednjovekovna pesnikinja Jefimija, takođe monahinja. Osim toga, ovaj manastir je prvi ženski manastir u Srbiji.

11. Goč

Planina Goč, Izvor: TO Vrnjačka Banja

Ukoliko ste zainteresovani za još neke popularne destinacije u blizini i okolini Vrnjačke Banje, onda je preporuka svakako planina Goč.

Ova planina nudi svojim posetiocima pre svega planinarenje, izlete, šetnje po prirodi, pecanje na jezeru, vožnju kvadovima, dok u zimskom periodu na Goču možete skijati.

Osim pomenutih aktivnosti poput planinarenja i pešačenja u prelepoj prirodi kojom dominiraju bukove i četinarske šume (ali i neke retke vrste), Goč nudi svojim posetiocima i određene gastronomske specijalitete.

Naime, delovi planine su pod zasadima malina, šljiva,  i vinove loze. To znači da kod lokalnih proizvođača možete pronaći domaću rakiju, vina, i slična pića, ali ne smemo zaboraviti ni druge proizvode poput domaćeg kajmaka, sira i slično.

Dakle, ukoliko ste u formi, ili jednostavno želite neko interesantno i lepo mesto u prirodi za izlet, Goč je definitivno pravi izbor.

12. Lovefest

Za kraj, jedan od najpoznatijih festivala u ovom delu Evrope. Naravno, reč je o Lovefest-u, festivalu elektronske muzike koji se svake godine održava u Vrnjačkoj Banji, početkom avgusta. Ove godine, festival će se održati 4., 5. i 6. avgusta.

U svojim prethodnim izdanjima, Lovefest je okupljao zvezde elektronske muzike i ljubitelje ovog žanra iz celog sveta, pa nema sumnje da će tako da bude i ove godine.

Ukoliko dolazite u Vrnjačku Banju u ovom delu godine, i pri tom volite ovaj žanr muzike i dobar provod, onda je Lovefest pravo mesto gde trebate da budete.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Powered by Estatik

Compare Listings