Početna > Great Serbia! > Oseti > Hrana > 10 slanih srpskih jela koja morate probati dok ste u Srbiji

10 slanih srpskih jela koja morate probati dok ste u Srbiji

Srpska kuhinja je sasvim sigurno nešto zbog čega vredi putovati po Srbiji. Bez obzira da li ste iz Srbije ili neke druge zemlje, sasvim sigurno da niste probali sve dobro poznate ukuse Srbije.

Koliko god se trudili, svaki kraj Srbije ima svoje specijalitete, neko jelo za koje možda niste ni čuli, a to znači da uvek ima prostora da se dodatno istraži, proba i zavoli.

Ipak, svima koji su probali barem jedan specijalitet srpske kuhinje, dobro je poznata činjenica da je srpska hrana raznovrsna, često dobro začinjena, ali pre svega ukusna!

Savršen spoj ukusa i mirisa je nešto zbog čega ćete nesumljivo poželeti da ponovo obiđete Srbiju, i još jednom, i još jednom…

Da bismo vam dočarali barem delić onoga što srpska gastronomija ima da ponudi, za danas smo pripremili veoma kratku listu od 10 srpskih jela koje apsolutno morate probati na putovanju po Srbiji.

Iako je lista svih specijaliteta neverovatno duga, odabrali smo 10 koji su dobro poznati i koje ćete sasvim sigurno voleti.

Pa, ako ste spremni, hajde da počnemo!

1. Roštilj

Roštilj sasvim sigurno zauzima visoku poziciju na listi omiljenih specijaliteta u Srbiji. Pljeskavice i ćevapi ili ćevapčići su definitivno jedno od najomiljenijih jela bez obzira na prilike, doba godine ili bilo šta drugo.

Iako može delovati jednostavno, za pripremu roštilja morate biti majstor.

Pre svega, priprema mesa za roštilj je velika tajna majstora koji ga prave i sigurno da roštilj koji probate u Srbiji nećete naći ni na jednom drugom mestu.

Prema nekim glasinama, dobri ćevapi se mogu lako testirati. Naime, kada ispustite jedan ćevap sa nekih pola metra visine na tanjir, on će odskočiti. To je znak da je majstor za roštilj odradio posao kako valja.

Kada se radi o destinacijama poznatim širom sveta po izuzetnom roštilju, Leskovac je sigurno broj 1. Ovaj grad na jugu Srbije trebate posetiti posebno u avgustu gde se svake godine održava Roštiljijada, manifestacija posvećena upravo pripremi roštilja.

Osim fantastičnih ukusa, imaćete jedinstvenu priliku da prisustvujete brzom jedenju ljutih papričica, ali pre svega, pravljenju najveće pljeskavice na svetu!

Inače, leskovački majstori roštilja već u svom posedu imaju Ginisov rekord za najveću pljeskavicu.

2. Gibanica

Kada se pomene gibanica, svi odmah pomisle na tradicionalni srpski specijalitet koji se pravi od ručno pravljenih kora, uz dodatak sira ili kajmaka.

Upravo takvo jelo trebate da tražite. Jer, na kraju krajeva, to je ono što je tradicionalno i što je svima dobro poznato kao jelo fantastičnog ukusa.

Međutim, iako možda nisu dovoljno poznate, postoje i gibanice u par desetina varijanti. Tako je na primer moguće pronaći i gibanice sa zeljem, spanaćem, ako se radi o slanim pitama, ili sa makom ili nekom vrstom voća kada je reč o slatkim pitama.

Bez obzira kakvu varijantu gibanice probate, ovo srpsko jelo bi se trebalo naći na vašem meniju dok putujete Srbijom.

3. Čvarci

„Svinjski čips“, „Bombone od svinje“, ili samo čvarci. Sve je to isti naziv za koji možete čuti i koji možete probati u različitim krajevima Srbije.

Baš kao i gibanice, i čvarci se mogu naći u nekoliko oblika i varijanti. Pre svega, na daleko poznati su duvan čvarci. Ovaj specijalitet se vezuje za Valjevo i okolinu, a sasvim sigurno da poseta ovom kraju ne treba da prođe bez iskustva jedenja finih čvaraka.

Uopšteno, čvarci se prave u svim krajevima Srbije, od juga do severa, od istoka do zapada. Ali, valjevski kraj i naravno Srem, Banat i Bačka su itekaka poznati po ovim zlatnim komadićima masnog mesa.

4. Pečenje

Širom Srbije se priprema i pečenje. Naravno, opet u više varijanti, od svinjskog, telećeg ili jagnjećeg mesa i bez obzira šta preferirate, majstori za pečenje će vam to omogućiti.

Pre ostalih krajeva u kojima je sveže i vruće pečenje spremno svakog dana, možda se ističe Čačak i okolina.

Ovaj deo zapadne Srbije je poznat po brojnim pečenjarama i majstorima pripreme ovog mesnog specijaliteta.

Međutim, ako biste nastavili nizvodno Zapadnom Moravom, sigurno da ne biste ostali gladni jer takođe postoje mesta koja služe fantastična pečenja. No, više o tome, neki drugi put.

5. Sarma

Sarma je takođe jedno dobro poznato jelo koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Iako je samo jelo poznato i u drugim zemljama Balkana, u svakoj se drugačije sprema.

Na primer, za Srbiju je karakteristična sarma koja se sprema tako što se sitno mleveno ili seckano meso (različite vrste) umotava u listove kiselog kupusa.

Dakle, ako nikada do sada niste videli ili čuli za sarmu, tako ćete je prepoznati.

6. Karađorđeva šnicla

Karađorđeva šnicla je 100% made in Serbia. Pre nego što probate ovaj specijalitet, trebate znati priču kako je on nastao.

Naime, 1956 godine, ovo jelo posebnog ukusa i izgleda je stvorio profesor kulinarstva Milovan Mića Stojanović. Naravno, kako to uvek biva, najbolje stvari nastaju slučajno.

Tako je bilo i u slučaju karađorđeve šnicle, kada je jedan od gostiju restorana u koje je profesor Mića radio naručio Chicken Kiev (Kijevski kotlet).

U nedostatku potrebnih sastojaka, profesor je upotrebio kajmak i šniclu i napravio sada već daleko popularnu karađorđevu šniclu. Danas, ovo izuzetno ukusno jelo se može spremati i od telećeg i od svinjskog mesa.

Sada, kada imate svo potrebno predznanje, možete naručiti karađorđevu šniclu sa samopouzdanjem.

7. Kajmak

Kajmak je fantastičan, bez obzira koji deo Srbije da posetite!

Jednostavno, ovaj mlečni specijalitet morate da probate i morate da kupite dodatne količine da ponesete kući. Ako ste pažljivo čitali, upravo je rečeno da je kajmak deo karađorđeve šnicle. Osim toga, kajmak se može jesti u svakoj prilici i u svako doba dana.

Sjajna stvar sa kajmakom je ta što se ne pravi na mnogo mesta u svetu (prema nekim izvorima, još samo u Mongoliji), pa je poseta Srbiji jedinstveno iskustvo u gastronomskom smislu.

U Srbiji, prema pričama iskusnih gurmana, najbolji kajmak se pravi u Čačku i okolini. Ako želite zaista da kupite dodatne količine za poneti, onda kupujte od malih proizvođača koji ovaj specijalitet prave sa ljubavlju. Samo na taj način možete biti sigurni da je kajmak onaj pravi i sa pravim ukusom.

Još jedna interesantna stvar je da kajmak ima veoma dugu tradiciju i istoriju u Srbiji. Naime, prema određenim izvorima, ovaj kremasti specijalitet se spremao još u srednjem veku, na vladarskom dvoru Nemanjića.

8. Ajvar

Ništa nije kao domaći srpski ajvar od domaće paprike!

Istina, ajvar je poseban delikates koji je verovatno najtradicionalniji među tradicionalnim jelima i dodacima jelima.

Ajvar je interesantan jer se može jesti kao samostalno jelo, ali ga možete kombinovati i sa drugim jelima jer se u svakoj kombinaciji odlično uklapa.

Naravno, ajvar ima još jedan naziv, a to je pinđur. Tako ako naiđete na taj naziv, znajte da je to ista stvar, samo u drugom kraju Srbije.

Najpoznatiji po ajvaru jeste Leskovac. Osim roštilja, ovaj kraj na jugu Srbije je poznat i po kvalitetnim proizvodima od paprike.

Stoga, sjajna preporuka je da kombinujete leskovački roštilj i leskovački ajvar za pun doživljaj juga!

9. Prebranac

Prebranac, „gravče na tavče“ ili zapečeni pasulj – sve su ovo nazivi za jedan delikates koji se takođe sprema širom Srbije i koji je veoma popularan.

Strani turisti koji dolaze u Srbiju su fascinirani ovim jelom pre svega zbog ukusa, ali i zbog načina na koji se sprema.

Naravno, moramo napomenuti da se može spremati u nekoliko varijanti, sa mesom, bez mesa, ali suština je u pasulju koji je neizostavni sastojak ovog jela.

10. Komplet lepinja

Za kraj, jedan od delikatesa zapadne Srbije. Zaista, zapadna Srbija je veoma specifična po svojim kulinarskim specijalitetima, i ima ih prilično puno, a neke smo već ranije pomenuli.

Ipak, još jedan koji morate probati ako putujete ovim krajem Srbije i posebno oko Užica i Zlatibora jeste komplet lepinja.

Garantovano, ovo će biti najbolja lepinja koju ste ikada probali! A verovatno i najneobičnija jer kombinacija ukusa koju komplet lepinja donosi se teško može opisati rečima. To se jednostavno mora probati i doživeti.

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Powered by Estatik

Compare Listings